Mi a jóga?


 

Herculane 05A jóga nem egy sport, nem az aerobic, a kondi terem egyik alternatívája, a jóga nem vallás, nem egy jól eladható márkanév.
A jóga egy több ezer éves múlttal rendelkező spirituális hagyomány, amely azokra az alapvető kérdésekre ad választ, hogy “ki vagyok én?”, “mi az értelme, a célja az életemnek?”, “mi történik velem a halálom után?”.
A jóga egy önismereti úton indít el minket, amely nem elméleteken alapszik, hanem a gyakorlás adta személyes megtapasztalásokon. Megtanít minket, hogy hogyan élhessünk tudatosabban, hogyan vegyük kezünkbe a saját sorsunk, a saját életünk irányítását. Azon túl, hogy ezzel egy óriási lehetőséget kapunk a kezünkbe, mert megtapasztalhatjuk, hogy a hatalmunkbank áll változtatni azokon a dolgokon, amik velünk történnek, azokon a dolgokon, amiket nem szeretünk a saját életünkben, feltéve, hogy először magunkon vagyunk hajlandóak változtatni, azon túl rá kell döbbenjünk, hogy ezzel egy óriási felelősséget is kapunk, mert nem fogunk tudni mást, vagy másokat, akár a sorsot okolni a velünk történtekért, hanem mi magunk formáljuk a holnapunkat a mai napunk révén. A gyakorlás, a gyakorlás során, annak eredményeképpen elért belső megtapasztalásaink és a tudatosabb élet révén elkezdjük magunkat és ezen keresztül a körülöttünk levő világot is apránként megismerni, sőt, újra felfedezni, olyan dolgokat meglátni, amelyeket addig nem láttunk, mintha egy új horzint nyílna előttünk, a világunk megtelik élettel és kiszinesedik. Lassan felfedezzük, hogy hogyan tudjuk kontrolálni a bennünk lévő diszharmónikus állapotokat, a dühöt, a féltékenységet, a csalódottságot, stb és hogyan tudjuk ezeket az állapotokat átalakítani, alkimizálni kifinomult, magasabb rendű állapotokká, szeretetté, művészi ihletettséggé, intelligenciává, stb.
A jóga gyakorlása nem kíván meg speciális adottságokat, nem az számít, hogy ki mennyire hajlékony, a meditációra nem születni kell, a rendszeres gyakorlás adja meg idővel a fizikai hajlékonyságot, a test betegségeinek megszünését, az egyre fokózódó értelmi csendet, a belső béke állapotot, a belülről fakadó boldogságot, amely nem mulandó élményeink könnyen szerte foszló eredménye, hanem egy állandósult belső állapot. Mindenki onnan tud elindulni a fejlődésben, ahol éppen tart, épp ezért mindenki számára adott a fejlődés lehetősége. Első lépésben tehát azt kell pontosan meghatároznunk, hogy személyes fejlődésünkben hol tartunk jelenleg, ehhez egy olyan önismeret és önbecsülés szükséges, amely a valódi megismerésen alapul és nem társadalmi, családi elvárásoknak való megfelelésen, önámításon, és az életben hordott különféle álarcunkkal való azonosuláson. Meg kell ismernünk önmagunkat, azt aki minden burok, minden álarc alatt lakik, és sokszor akit így feltárunk nem mutat olyan jól, mint ahogy azt addig magunkról hittük. De ez a valós önmegismerés adja meg számunkra az első lépést, nevezetesen, a lehetőpséget, hogy elkezdjünk fejlődni, job emberré válni, hogy feltárjuk, hogy mely területeken kell lényünket harmonizálni.  Mindez persze nem következik be egyik napról, a másikra. Ahhoz, hogy levetkőzzük régi rossz szokásainkat, hogy helyükbe új szokások lépjenek, hogy megszabaduljunk kínzó belső állapotainktól, hogy harmónikusabbak legyünk és ennek eredményeképpen tartósan boldogabbak, hogy boldogabb legyen a párkapcsolatunk

ASANA-GajapBakony 065 R2

, hogy megtaláljuk a helyünket az életben, hogy ki tudjunk teljesedni a munkánkban, és így sikereket érjünk el az anyagi világban is, ahhoz időre van szükség, egy maratoni futó kitartására, és rendszeres gyakorlásra. Az eredmény, amit elérhetünk vele azonban sokkal értékesebb, mint bármi, amit eddig megtapasztaltunk.
Bármilyen társadalmi változás is csak akkor lehetséges, ha az adott társadalmat alkotó emberek fejlődnek, átalakulnak, egyre jobbá és jobbá válnak, ha tehát nem tetszik a világ, amelyben élünk, akkor mindenképpen először magunkban kell elkezdenünk az átalakítást, a jobbá tételt.
A jóga tehát egy csodálatos belső önmegsimeréshez vezető spirituális út, jóllehet nem az egyetlen út. Amennyiben valaki a jóga révén kíván fejlődni, átalakulni, változtatni önmagán, az életén, az keressen egy olyan jógaiskolát, ahol a fenti értékek figyelembevételével, a jóga több ezer éves tanításait, hagyományát alapul véve tanítanak, és segítenek neki előrehaladni ezen az úton. Mindenkinek sok sikert kívánunk ezen a varázslatos belső utazáson!