A jóga hatásai


joga1Annak ellenére, hogy az első hatha jóga gyakorlatok rendkívül könnyűek és végrehajtásuk nagyon lágy, békés módon történik, hatásuk általában már az első alkalommal érezhető. Többek között mélyebb nyugalmat, békességet és örömöt tapasztalunk, vitalitásunk megnövekszik.

A jóga legismertebb hatása természetesen a fokozott hajlékonyság és a test megerősödése. Elkerülhetetlen, hogy a jógát gyakorló személy teste egyre hajlékonyabbá és ruganyosabbá váljon. A keleti fiziológiában a gerinc és az ízületek merevségét tartják az öregedés és a leépülés fő okozójának.

A rugalmasság csupán az első lépcsőfok a jóga útján. Ezzel párhuzamosan az egyén saját létezésének sokkal mélyebb és élesebb tudatosságára ébred rá, és minden pillanatban erősebb jelenlétre lesz képes. Az érzékszervek élesebbé válnak és kiterjednek. Az egyén elkezdi környezetét sokkal gazdagabbnak és többdimenziósnak látni, mint korábban. Ahogyan a szellem törvényeivel egyre szorosabb kapcsolatba kerül, az elme is egyre mélyebb megnyugvásra lesz képes, a belső párbeszéd elcsitul, és ez megkönnyíti, hogy negatív gondolatait pozitívvá változtassa. Ugyanakkor az ember cselekedeteit is könnyebben figyeli meg és alakítja át.

A jóga rendszeres és folyamatos gyakorlásával képesek leszünk sokkal mélyebben hatni a betegségek és egészségügyi problémák okára, ezáltal minden szinten elérve a teljes és stabil gyógyulást, egyaránt a test, a psziché, az elme és a lélek szintjén.